KONRÁDY Foods

Friss topikok

Címkék

besorolás (1) cut (1) grade (1) marha (1) prime (1) steak (1) usda (1) Címkefelhő

2012.11.09. 12:13 miss röfi

Steakszakértő 1. rész - Az amerikai steakek

Címkék: marha steak prime cut grade besorolás usda

Melyik legyen? Egy Choice cut? Vagy inkább Select cut? Esetleg Prime cut? Az amerikai (USA) steakek besorolása első látásra nem egyértelmű, mindegyik kategória jól hangzik. De melyik a legjobb hús egy jó steak sütéséhez? Hogy függ össze a besorolás az ízzel, omlóssággal és az árral?

Kicsit rendet teszünk a témában, a vacsorapartnered is le lesz nyűgözve, ha kiderül, hogy mekkora szakértő vagy ezen a területen is.

CSF-FM01-2.jpeg

Honnan ered a USDA besorolás?

A rövidítés mögött a US Department of Agriculture rejtőzik, azaz kb. a Mezőgazdasági Minisztérium. Maguk a marhatenyésztők- és forgalmazók fizetik a rendszer fenntartását a 20-as évek óta, önkéntes a részvétel, de olyan szabvánnyá vált, hogy USDA besorolás nélküli amerikai marhát nem nagyon lehet már eladni.

A besorolás alapja az állat kora és a hús márványozottsága alapján történik. Utóbbi a húsban levő fehér részeket, foltokat jelenti, azaz a zsírszöveteket, ami épp fordított logikát követ, mint ahogy az elsőre gondolhatnánk. Nem a színhús, a szírmentes hús jelenti a legszaftosabb, ízesebb húst, hanem épp ellenkezőleg, a magasabb márványozottság adja a jobb steaket. Az életkorban pedig a 18 és 24 hónapos közötti állat húsa jelenti a csúcsot ízben és textúrában egyaránt.

Ennek alapján a következő besorolások léteznek, lefelé csökkenő minőségi sorrendben. Aki jó steaket szeretne, a harmadik szint alá semmiképp se menjen, de az igazán kiváló húst a legfelső kategória, a Prime jelenti:

Prime

Choice

Select

Standard

Commercial

Utility

Cutter

Canner

uasda-prime.jpeg

Érdekes kísérlet lenne a hazai marhahúsokat bevizsgáltatni...

Folyt.köv...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konrady.blog.hu/api/trackback/id/tr334898732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása